Du behöver
- lax ca 1,2 kg lättrimmad
- 2.5 kg potatis skalad
- 2 st purjolök skivade
- 2 dl dill finklippt
- smör till långpannan
- smält smör till pensling
Äggstanning:
12 st ägg
12 dl mjölk
3 krm vitpeppar
Gör så här
1
Skär fisken i tunna skivor eller strimlor. Skär potatis och purjo i skivor. Klipp dillen. Smörj långpannan. Varva ingredienserna i pannan. Avsluta med potatis som läggs på sedan smeten hällts över.
2
Vispa samman ägg, mjölk och peppar (salt behövs i regel inte, sältan från laxen brukar räcka till hela rätten). Häll smeten över ingredienserna. Peta med en gaffel så att smeten fördelar sig. Toppa med potatisskivor som penslas med smält smör.
3
Grädda laxpuddingen på nedre falsen i ugn i 225 grader, cirka 50 minuter, eller tills smeten stelnat. Låt laxpuddingen kallna i formen. Dela i serveringsbitar när puddingen är kall.
4
Laxpuddingen kan göras 2 dagar före servering. Kyl snabbt ner den, täck med folie och förvara i kylskåp. Lämpar sig inte för frysning, den blir vattnig.