Grekiskt påskbröd med snoddar

Du behöver 50 g jäst 5 dl vatten 2 tsk salt 1 dl olivolja 1 st ägg vetemjöl ca 16 dl Special citron rivet skal...


2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 16 dl Special
  • citron rivet skal av 1/2

Till dekoration:

2 st ägg
lök skal av gul och röd
teblad eller kaffesump
hushållsfärg ev. några droppar röd

Till pensling:

1 st ägg vispat

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.

2
Gör först de färgade äggen. Koka upp vatten med lökskal och koka tills vattnet tar färg. Om du inte tycker att färgen blir kraftig nog kan du ta lite röd hushållsfärg. Kaffesump och teblad ger också färg åt kokspadet. Koka äggen 6-7 minuter.

3
Smula ner jäst i en bunke, rör om och lös upp den i ljummet vatten. Rör i oljan, vispa i ägg och häll i mjölet, lite i taget, salt, samt finrivet citronskal och knåda till en smidig deg.

4
Det går bra att göra degen i matberedaren med plastkniven. Häll upp degen i en stor bunke, täck med handduk och låt degen jäsa ca 45 minuter.

5
Ta undan en bit deg (till dekorationssnoddar) och forma resten av degen till 2 runda bröd. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Stick ner ett avsvalnat ägg mitt i bröden. Vrid 2 snoddar av den resterande degen, sno ihop dem och lägg dem runt ägget som en garnering. Låt jäsa 15 minuter.

6
Pensla med vispat ägg och grädda i ugnens nedre del ca 45 minuter.


Kommentar:
Se länkarna för fler påskiga äggrecept!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top