Du behöver
- 1 stor rödspätta, ca 500 g
- 1/4 tsk salt
- 1/4 tsk vitpeppar
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 liter (raps)olja att steka i
- Sås:
- 3 msk (raps)olja
- 1 msk grovhackad vitlök
- 1 msk grovhackad rödlök
- 2 msk grovhackad röd chilifrukt
- 1/2 dl vinäger
- 4 msk strösocker eller palmsocker
- 1 tsk salt
Gör så här
1
Tvätta fisken med fint salt och vatten. Skölj. Torka av med hushållspapper. Snitta ränder genom skinnet på båda sidor.
2
Blanda salt, peppar och mjöl. Pudra fiskens båda sidor med blandningen.
3
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek fisken på båda sidor till den får gyllene färg och fiskköttet är vitt rakt igenom. Lägg upp fisken på en tallrik med hushållspapper. Håll fisken varm medan såsen fräses samman.
4
Såsen: Hetta upp olja i en ren stekpanna. Lägg i vitlök och fräs en liten stund. Tillsätt rödlök och chili och fräs ytterligare en stund. Tillsätt vinäger och socker och rör tills det smält. Smaka av med salt. Lägg fisken på serveringsfat och gjut såsen över.