Tom Yam Pla eller Gung

Du behöver 7 dl vatten eller (fisk)buljong 3 msk mjölk 2 msk färskost av philadelphiatyp 10 skivor galanga 3 citrongräs, skivade på snedden 5 limeblad,...


4 portioner

Du behöver

  • 7 dl vatten eller (fisk)buljong
  • 3 msk mjölk
  • 2 msk färskost av philadelphiatyp
  • 10 skivor galanga
  • 3 citrongräs, skivade på snedden
  • 5 limeblad, skurna i bitar
  • 3 msk fisksås (eller oystersås)
  • 1 tsk salt
  • 2 1/2 msk strösocker
  • 1 msk nam phrik pao (thailändsk chilipasta)
  • 8 phrik khi nu (starka thailändska chilifrukter)
  • 400 g fiskfilé eller räkor
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 10 körsbärstomater
  • 4 msk pressad limesaft

Gör så här

1
Koka upp vatten eller buljong (använd fiskbuljong om du vill ha mer fisksmak), mjölk och färskost.

2
Tillsätt galanga, citrongräs, limeblad, fisksås, salt, socker, chilipasta och chilifrukter. Koka upp igen.

3
Lägg i fisk i bitar, eller räkor, samt tomater. Koka upp igen och sjud tills fisken nätt och jämt är vit rakt igenom, vilket tar 3-4 minuter. Smaka av med limesaft.

4
Servera omedelbart i soppskålar med bröd till.


Kommentar:
Det här är en stark och syrlig fisk- eller räksoppa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top