Du behöver
- 7 dl vatten eller (fisk)buljong
- 3 msk mjölk
- 2 msk färskost av philadelphiatyp
- 10 skivor galanga
- 3 citrongräs, skivade på snedden
- 5 limeblad, skurna i bitar
- 3 msk fisksås (eller oystersås)
- 1 tsk salt
- 2 1/2 msk strösocker
- 1 msk nam phrik pao (thailändsk chilipasta)
- 8 phrik khi nu (starka thailändska chilifrukter)
- 400 g fiskfilé eller räkor
- 200 g champinjoner, skivade
- 10 körsbärstomater
- 4 msk pressad limesaft
Gör så här
1
Koka upp vatten eller buljong (använd fiskbuljong om du vill ha mer fisksmak), mjölk och färskost.
2
Tillsätt galanga, citrongräs, limeblad, fisksås, salt, socker, chilipasta och chilifrukter. Koka upp igen.
3
Lägg i fisk i bitar, eller räkor, samt tomater. Koka upp igen och sjud tills fisken nätt och jämt är vit rakt igenom, vilket tar 3-4 minuter. Smaka av med limesaft.
4
Servera omedelbart i soppskålar med bröd till.
Det här är en stark och syrlig fisk- eller räksoppa.