Chokladmoussetårta med frukt

Du behöver 200 g hasselnötskärnor smör eller margarin till formen 3 st äggvitor 2 dl socker Chokladmousse: 200 g mörk blockchoklad 2 msk kaffe nybryggt...


10 portioner

Du behöver

  • 200 g hasselnötskärnor
  • smör eller margarin till formen
  • 3 st äggvitor
  • 2 dl socker

Chokladmousse:

200 g mörk blockchoklad
2 msk kaffe nybryggt starkt
2 msk rom eller konjak
3 st äggulor
5 dl vispgrädde

Garnering:

kakao eller smält blockchoklad

Gör så här

1
Finhacka nötkärnorna mycket fint i matberedare, högsta fart cirka 1 minut eller mal dem i kvarn. Smörj en form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter, mycket väl med matfett. Strö den med cirka 2 msk av nötströsslet.

2
Placera en skål med äggvitor och socker över en kastrull med sjudande vatten. Vispa till en fast marängmassa med hjälp av en elvisp. Vänd försiktigt ner nötterna i smeten. Bred ut marängsmeten jämnt i formen.

3
Grädda i ugnens nedre del i 175 grader, 30-40 minuter. Täck med folie om ytan blir mörk. Låt kallna.

4
Bryt choklad i bitar, smält över vattenbad eller 1-2 minuter på full effekt i mikro. Tillsätt kaffe, sprit och äggulor, en i taget. Rör smeten slät och låt svalna.

5
Vispa grädden, inte alltför tjock utan krämliknande i konsistensen, annars blir moussen grynig. Vänd försiktigt ner chokladsmeten i grädden, spara eventuellt lite till garnering.

6
Bred mousse över kakan. Kyl tårtan några timmar. Pudra över kakao. Servera gärna med apelsin och physalis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top