Du behöver
- 1 l nässelblad 1 tsk salt, späda
- 2 dl havregryn
- vetemjöl ca 12 dl special
- 2 tsk salt
- 1 msk fänkål stött
- 3 msk brödsirap
- 25 g margarin mjukt
- 50 g jäst
- 5 dl filmjölk
Gör så här
1
Förväll nässlorna i rikligt med saltat vatten cirka 5 minuter. Häll av vattnet, spola nässlorna med kallt vatten och krama ur. Hacka dem fint.
2
Mät upp havregryn, 11 deciliter av vetemjölet, salt, fänkål, sirap, nässelhacket samt margarin i klickar i matberedarskålen. Smula jästen över.
3
Värm filmjölken till cirka 37°. Häll filen i beredaren och låt maskinen arbeta cirka 5 minuter till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Strö lite vetemjöl över och låt jäsa 45-50 minuter till dubbel storlek.
4
Tag upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord. Dela i 25 jämnstora bitar. Trilla bullar och sätt dem på papprad plåt. Jäs 30 minuter.
5
Pensla bröden med vatten med lite brödsirap. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader 10-12 minuter.
Obs! Nässlorna kan bytas ut mot 2 dl förvälld, hackad spenat.