Piadina

Du behöver 15 g jäst 5 dl Ljummet vatten (inte över 37 gr) 1 tsk strösocker 1 tsk salt 3.5 msk olivolja 12.5 dl vetemjöl...


12 portioner

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten (inte över 37 gr)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 3.5 msk olivolja
  • 12.5 dl vetemjöl special
  • svarta oliver till garnering

Salami- och tomatfyllning:

150 g salami skivad
1 dl tomatpuré koncentrerad
vatten ev lite ljummet
1 st tomat

Örtfyllning:

1 dl hackad persilja
1 dl basilika hackad
2.5 st pressade vitlöksklyftor
salvia ev. 2-3 msk hackad eller
rosmarin
olivolja ca 1 dl

Gör så här

1
1. Smula ner jästen i matberedarens skål.

2
2. Montera degkrokarna. Häll i lite av det ljumma vattnet och strösockret och kör tills jästen lösts upp.

3
3. Häll på resten av vattnet, saltet och oljan och så mjölet, lite i taget, medan maskinen går.

4
4. Spara lite av mjölet till utbakningen. Kör till en smidig deg. 5. Låt den jäsa under duk cirka 40 minuter.

5

6
Gör fyllningarna under tiden

7
Salami- och tomatfyllning:

8
Rör eventuellt ut tomatpuré med ljummet vatten till en tjock pasta och skär salamikorven i små bitar eller strimlor. Skålla, skala och kärna ur tomaten. Hacka tomatköttet i små bitar.

9
Örtfyllning:

10
Kör ingredienserna i mixer eller matberedare.

11
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta cirka 36 x 48 cm. Skär i 12 bitar.

12

13
Lägg lite fyllning på den ena halvan av varje platta, pensla kanterna med vatten och vik diagonalt så att du får en trekant. Nyp till kanterna väl. Klipp ett par lufthål på ovansidan och stick ner några bitar av skivad oliv i hålen. Låt jäsa på plåt ca 30 min. Grädda i 225 grader cirka 15 min.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top