Limepaj med äppelkompott

Du behöver Pajdeg: 3.5 dl vetemjöl 2 msk florsocker 150 g smör eller margarin 1 st ägg salt en nypa Limekräm: 300 g smör osaltat...


6 portioner

Du behöver

Pajdeg:

3.5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
150 g smör eller margarin
1 st ägg
salt en nypa

Limekräm:

300 g smör osaltat
1 dl socker
1 dl vispgrädde
saft ca 1 dl
8 st äggulor
2 dl socker
limefrukt rivet skal av 2

Marängtopp:

2 st äggvitor
0.5 tsk vitvinsvinäger
1.5 dl socker

Rosmarinäpplen:

4 st äpplen
1.5 dl vatten + 1
1 st rosmarin kvist färsk
0.5 dl calvados
2.5 msk citronsaft
1 tsk citronskal finrivet

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader.

2
Pajdeg: Hacka ihop ingredienserna till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg med ägg. Kavla ut degen till en cirkel på mjölat bord och lägg den i en springform som är cirka 26 cm i diameter. Skär kanten rak eller nyp den i ett vågmönster med tummen och pekfingret. Nagga pajskalet lite i botten och sätt in det i kylskåpet 20-30 minuter.

3
Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 15 minuter, tills det är guldgult och sprött. Låt det svalna.

4
Limekräm: Skär smöret i bitar och lägg i en kastrull, rör i grädde, 1 dl socker och limesaft. Koka upp under omrörning. Vispa äggulorna med sockret i en skål och häll den heta grädden över dem medan du vispar. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknar, ägggulorna får inte koka. Rör i rivet limeskal. Låt krämen kallna och häll i pajskalet strax före servering.

5
Marängtopp: Vispa äggvita och vinäger till skum och vispa i sockret till maräng. Spritsa på pajen i klickar. Gratinera i 275 grader varm ugn några minuter tills marängen fått färg..

6
Rosmarinäpplen: Skala och kärna ur äpplena och skär i tärningar, Koka upp vatten och socker med rosmarin och koka 3-4 minuter. Lägg i äpplena och koka 2-3 minuter. Rör i calvados, citronsaft och skal och låt äppelkompotten svalna.


Kommentar:
Ett recept från restaurangen Arne Jacobsen i Köpenhamn. Se länkarna för fler recept.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top