Fint knäckebröd

Du behöver 75 g jäst 1 1/2 dl mjölk 1 1/2 dl rågmjöl 1 1/2 dl vetemjöl 100 g margarin eller smör 1 1/2 dl...


100 portioner

Du behöver

  • 75 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl rågmjöl
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 dl rågmjöl
  • 2-3 dl vetemjöl

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Värm 1 1/2 dl mjölk tills den blir fingervarm (cirka 37 grader). Häll mjölken över jästen och arbeta in 1 1/2 dl rågmjöl och 1 1/2 dl vetemjöl. Låt nu degen stå och jäsa cirka 10 minuter.

2
Smält matfettet och ljumma ytterligare 1 1/2 dl mjölk. Tillsätt detta till degen och arbeta den fast med cirka 3 dl rågmjöl och 2-3 dl vetemjöl. Låt degen jäsa igen, cirka 30 minuter.

3
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen blank och smidig på bakbordet. Kavla ut den till riktigt tunna, rektangulära kakor, gärna på smord plåt eller bakplåtspapper. Skär degen i kexstorlek, det ska bli cirka 100 små rektangulära bröd.

4
Grädda brödet i den 225 grader varma ugnen i cirka 5 minuter.


Kommentar:
Ett recept från Lassekrog Gästgiveri i Hälsingland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top