Du behöver
- 75 g jäst
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 1/2 dl rågmjöl
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 100 g margarin eller smör
- 1 1/2 dl mjölk
- 3 dl rågmjöl
- 2-3 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula ner jästen i degbunken. Värm 1 1/2 dl mjölk tills den blir fingervarm (cirka 37 grader). Häll mjölken över jästen och arbeta in 1 1/2 dl rågmjöl och 1 1/2 dl vetemjöl. Låt nu degen stå och jäsa cirka 10 minuter.
2
Smält matfettet och ljumma ytterligare 1 1/2 dl mjölk. Tillsätt detta till degen och arbeta den fast med cirka 3 dl rågmjöl och 2-3 dl vetemjöl. Låt degen jäsa igen, cirka 30 minuter.
3
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen blank och smidig på bakbordet. Kavla ut den till riktigt tunna, rektangulära kakor, gärna på smord plåt eller bakplåtspapper. Skär degen i kexstorlek, det ska bli cirka 100 små rektangulära bröd.
4
Grädda brödet i den 225 grader varma ugnen i cirka 5 minuter.
Ett recept från Lassekrog Gästgiveri i Hälsingland.