Du behöver
- 10 väl mogna avokador
- 1 1/2 msk salt
- 2 1/2 dl nypressad limejuice
- 1/2 chilifrukt
- 2-4 msk nyriven pepparrot
- Garnering:
- ca 500 g rimmad, gravad eller kallrökt lax
Gör så här
1
Mixa hälften (eller en tredjedel) i sänder av avokadofruktkött, salt, limejuice och strimlad, urkärnad chili till vackert grön sås. (Limefrukten släpper mera juice om man knådar den innan man delar den. Vissa sorter ger lite saft, andra mera.)
2
Blanda i en större bunke eller hink med lock, för transport. Rör i finriven pepparrot en stund före servering – mängden måste man smaka sig till, styrkan är mycket olika för individuella rötter.
3
Är bäst som tämligen nygjord, men 3-4 timmar kan den vänta. Förvaras kallt och mörkt, annars blir färgen fort brunaktig.
4
Pepparroten kan givetvis uteslutas helt.
5
Skinna av lax i bit och skiva tunt, gärna rakt ner. Dela skivorna i strimlor som är lagom munsbitar för bakpotatis.