Du behöver
- 500 g benfri fläskkarré
- 3 citrongräs
- 1 dl jordnötsolja (vanlig matolja går också bra)
- 1 msk soja
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 chilifrukt, finhackad med kärnor
- 1 gurka skuren i stavar
- 2 msk risvinäger
- 1 tsk salt
- 1 dl jordnötter, helst osaltade
- 1 tsk palmsocker eller råsocker
- 2 msk sesamfrön
- 20-25 rispapper
- 1 kruka mynta
- 1 kruka thaibasilika
- 1 kruka koriander
- bladen från ett salladshuvud
Gör så här
1
Strimla fläskkarrén. Krossa den nedre, tjocka delen av citrongäset och finhacka detta. Blanda fläskkarré, citrongräs, jordnötsolja, soja, vitlök och chili. Täck över och ställ kallt i cirka 1 timme.
2
Blanda gurkstavarna med risvinäger och salt. Ställ åt sidan.
3
Krossa jordnötterna i en matberedare eller mortel. Rosta dem gyllenbruna i en torr stekpanna.
4
Bryn fläsket med marinad och allt. Strö över socker, sesamfrön och rostade jordnötter, blanda ordentligt och fräs i ytterligare någon minut.
5
Pensla rispapprena som i receptet till de friterade vårrullarna.
6
Lägg upp plockad sallad, plockade örter, rispapper, gurkan och fläsk på ett fat. Rulla in sallad, örter, fläsk, gurka i rispapper och doppa i nuoc cham (recept sidan 29) eller i soja.
Trevlig variant där man sitter vid bordet och rullar själv.