Du behöver
- 300 g lax ben- och skinnfri i bitar
- 150 g räkor vanliga utan skal
- 2 msk fisksås
- 1 dl koriander plockad och färsk
- 2 tsk palmsocker eller råsocker
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 1 st äggula
- 1 tsk salt
- 2 krm malen svartpeppar
- citrongräs stjälkarna av 20
- 3 msk matolja till stekning
- 2 st limefrukt
Gör så här
1
Lägg lax och räkor i en matberedare. Kör till jämn smet. Tillsätt koriander, palmsocker, vitlök, äggula, salt och svartpeppar. Kör några varv till så att alla ingredienser blandas och finfördelas. Ställ färsen i frysen i 10 minuter, så blir den lättare att arbeta med.
2
Forma spolformade bullar av smeten och stick in en citrongrässtjälk. Stek dem runt om i het matolja i cirka 3 minuter. Servera dem med lite pressad lime eller nuoc cham-sås.
Denna färs serveras i Vietnam på en pinne av sockerrör. Men eftersom sockerrör kan vara lite svårt att få tag på i Sverige serverar jag den istället på citrongräs.
Ett annat alternativ kan vara trägrillspett eller tandpetare.