Du behöver
- 2 knippor färsklök
- 800 g färskpotatis
- vatten, salt
- 800 g färska rödbetor, blasten oräknad
- 2 squash eller aubergine
- 2 msk smakrik olivolja
- svartpeppar, grovsalt
- en handfull inlagda vitlöksklyftor
- Chèvrekesella:
- ca 50 g färsk getost
- 250 g kesella
Gör så här
1
1. Ansa lök och potatis, koka dem var för sig i saltat vatten. Man brukar räkna 2 tsk salt per liter vatten för bra resultat.
2
2. Skölj rödbetorna väl, klipp bort det mesta av blasten men lämna 3-4 cm kvar på knölarna. Koka i saltat vatten tills betorna känns riktigt mjuka med provsticka, 20-30 minuter. Slå bort vattnet och häll på kallvatten. Kläm av skalet (diskhandskar på) och lägg upp.
3
3. Medan betorna kokar hinner man steka squashen. Skiva den grovt, gärna på längden. Stek i drygt medelvarm panna med olivolja, salta och peppra frikostigt.
4
4. Njut betor, potatis, lök, squash och vitlök med exempelvis kassler, räkna 100 g per portion, och chèvrekesella.
5
Chèvrekesella:
6
Mosa osten och blanda med kesellan.