Aprikosmoussepaj

Du behöver Deg: 0.5 dl sötmandel 2 dl vetemjöl 100 g smör 2.5 msk strösocker 1 st äggula 1 nypa salt Mousse: 2 dl aprikoser...


12 portioner

Du behöver

Deg:

0.5 dl sötmandel
2 dl vetemjöl
100 g smör
2.5 msk strösocker
1 st äggula
1 nypa salt

Mousse:

2 dl aprikoser hackade, torkade + vatten
500 g kesella gourmet
3.5 dl florsocker
3 st äggulor
0.75 dl vetemjöl
citronskal rivet skal av 1/2-1
4 st äggvitor

Gör så här

1
Blötlägg gärna aprikoserna i ljumt vatten ett par timmar i förväg. Skålla och skala mandeln, mal den (mixning duger inte här). Hacka eller fingra ihop mjöl, smör och socker till en smulig massa. Arbeta i äggula, salt och mandel. Älta ihop allt till en deg och låt den vila kallt minst en timme.

2
Koka under tiden aprikoshacket till moussen i vatten som precis täcker. När frukten är mosig mixas/passeras den till puré. Späd med lite av kokvattnet i taget, purén ska vara tjockflytande, inte lös.

3
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter), hela bottnen och halvvägs upp på kanten. Stötta kantdegen inifrån med alfolie, nagga bottnen och förgrädda pajskalet på nedersta ugnsfalsen 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Låt svalna, tag bort folien.

4
Rör kesellan i en stor bunke med siktat florsocker, aprikospuré, äggulor, mjöl och rivet citronskal. Vispa vitorna till hårt skum med helt fettfria redskap, vänd ner skummet i smeten. Fördela smeten jämnt i pajskalet och grädda pajen 50-60 minuter i nedre delen av 175-gradig ugn.

5
När moussen känns stadig i mitten är pajen färdig och får svalna innan den bjuds, gärna kyld.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top