Kokt kött i ljus sås

Du behöver grytbitar eller älg 3 dl vatten 0.5 tsk salt 1 krm svartpeppar 2.5 st purjoblad av gröna delen stjälkar eller selleri Sås: 1...


2 portioner

Du behöver

  • grytbitar eller älg
  • 3 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2.5 st purjoblad av gröna delen
  • stjälkar eller selleri

Sås:

1 msk smör
1 msk vetemjöl
2.5 dl spad silat köttspad

Bönor:

bönor ca 100 g gröna
1 tsk smör
1 msk pepparrot färskriven

Gör så här

1
1. Lägg köttet i tryckkokare eller kastrull. Häll på kokande vatten, salta, peppra och lägg i det gröna. Koka upp. Koka 12 minuter i tryckkokare sedan trycket är uppe.

2
I kastrull koka 30-40 minuter. Spola tryckkokarlocket under kranen innan det vrids loss.

3
2. Smält smör i en kastrull, rör ner mjöl och späd med köttspad. Koka 3 minuter. Smaka av. Spadet kan redas med 2 tsk arrowrot eller maizenastärkelse om man inte tål mjöl.

4
3. Lägg snoppade bönor i kokande, saltat vatten. Koka 3-5 minuter tills bönorna är knappt mjuka. Sila av. Tillsätt smör och pepparrot. Rör om.

5
4. Lägg upp kött, bönor och kokt potatis på varsin tallrik. Skeda lite sås över köttet. Servera resten av såsen till och gärna en knäckeskiva med ost.


Kommentar:
Den som har mycket bråttom kan servera mikrougnsvärmda köttbullar med sås, potatis och bönor istället för grytbitar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top