Fylld ugnskyckling med mörk sås

Du behöver 1 st kyckling ca 1 kg 1 st limefrukt i tunna klyftor 1 msk salt 1 tsk vitpeppar svartpeppar 1 krm kajennpeppar 6...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1 kg
  • 1 st limefrukt i tunna klyftor
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 6 st röda knipplökar
  • 1 st ingefära 7-8 cm
  • 5 st palsternackor medelstora
  • 2.5 st kvistar rosmarin
  • 30 g smör
  • vatten salt

Mörk blank sås:

bottensatsen från ugnsformen
33 cl coca cola
0.5 tärning mörk oxbuljong
soja ca 1 tsk äkta
salt vitpeppar
1 msk såsredning mörk

Gör så här

1
Skölj av fågeln och dutta den torr med kökspapper. Sära försiktigt skinnet från köttet med tummarna, men ta inte bort det. Gnid allt åtkomligt kött med en klyfta lime. Gnid också in en blandning av salt och pepparsorter under och utanpå skinnet, samt inuti fågeln. Tvätta händerna.

2
Ta fram en ren skärbräda och kniv. Ansa och skala lök, ingefära och palsternackor. Skiva nackorna centimetergrovt, gärna på snedden. Stoppa knipplökens avskurna skaft, grova skivor ingefära, de fulare bitarna palsternacka, limeklyftor, rosmarin och smör huller om buller in i fågelns mage. Förslut genom att dra ihop skinnet över rump- och halshål och fäst med tandpetare.

3
Lägg i lätt smord ugnsform med lårsidan upp och ställ mitt i 175 grader varm ugn. Pippin ska ugnssteka minst 1 timme och vändas efter halva tiden. Ös den då och då med det fett som smält ut i formen. Stick i lårvecket med en tesked i beredskap när en timme gått. Är saften som rinner ut på skeden rosa behövs längre stektid.

4
Koka lök och de stiliga palsternacksskivorna mjuka i saltat vatten, cirka 8 minuter. Låt rinna av väl. Lägg i lättsmord ugnsform och ställ in bredvid kycklingen när den har cirka 15 minuter kvar i ugnen.

5
Lägg fågeln på ren skärbräda med bröstet upp. Lossa köttet genom att skära längs bröstbenet med stor vass kniv och följa revbenen ner mot vingarna. Dela i lämpliga portionsbitar. Bryt loss benen, lossa låren i lårvecken, och snitta loss dem längs skrovet. Fågeln kan stekas någon timme i förväg. Värm bitarna i ugnsform under folie cirka 20 minuter före serveringen.

6
Såsen gör du så här: I ugnspannan efter kycklingen finns sky med utsmält fågelfett ovanpå. Slå försiktigt bort det mesta av fettet och lös upp skyn med colaläsk. Sila upp i kastrull och tillsätt buljongpulver och soja. Koka upp, smaka av med salt och peppar. Vispa i redning och låt puttra 1 minut på svag värme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top