Du behöver
- 4 medelstora färska rödbetor
- 1 huvud ekbladssallad
- ca 50 g färsk getost eller feta
- svartpeppar, grovsalt
- olivolja
- nypressad citron
- 4-8 skivor spickeskinka eller dylikt
Gör så här
1
Skölj jord av betorna och klipp bort det mesta av blasten, men behåll 3-4 cm, annars läcker den härliga rödbetssaften ut där blasten satt fast.
2
Lägg betorna i kokande vatten som täcker och sjud dem mjuka. Någon enstaka gång tar det bara 20 minuter, oftare tar det upp emot 40 minuter. Känn i den grövsta betan med en sticka efter 20 minuter, men stick inte fler gånger än absolut tvunget – saften läcker ur. Betorna ska vara välkokta. Spola dem då i kallt vatten och kläm av skalen med händerna (diskhandskar!). Låt kallna. Detta kan göras ett dygn i förväg, förvara i kyl.
3
Lägg upp i sista stund: Hyvla eller skiva betorna tunt, lägg på assietter med sallad. Smula på ost. Peppra, strö på grovsalt, droppa på olja och citron och lägg upp skinkan bredvid.