Rödbetsassiett med färsk getost

Du behöver 4 medelstora färska rödbetor 1 huvud ekbladssallad ca 50 g färsk getost eller feta svartpeppar, grovsalt olivolja nypressad citron 4-8 skivor spickeskinka eller...


4 portioner

Du behöver

  • 4 medelstora färska rödbetor
  • 1 huvud ekbladssallad
  • ca 50 g färsk getost eller feta
  • svartpeppar, grovsalt
  • olivolja
  • nypressad citron
  • 4-8 skivor spickeskinka eller dylikt

Gör så här

1
Skölj jord av betorna och klipp bort det mesta av blasten, men behåll 3-4 cm, annars läcker den härliga rödbetssaften ut där blasten satt fast.

2
Lägg betorna i kokande vatten som täcker och sjud dem mjuka. Någon enstaka gång tar det bara 20 minuter, oftare tar det upp emot 40 minuter. Känn i den grövsta betan med en sticka efter 20 minuter, men stick inte fler gånger än absolut tvunget – saften läcker ur. Betorna ska vara välkokta. Spola dem då i kallt vatten och kläm av skalen med händerna (diskhandskar!). Låt kallna. Detta kan göras ett dygn i förväg, förvara i kyl.

3
Lägg upp i sista stund: Hyvla eller skiva betorna tunt, lägg på assietter med sallad. Smula på ost. Peppra, strö på grovsalt, droppa på olja och citron och lägg upp skinkan bredvid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top