Du behöver
- 3 st äggulor
- 2 msk strösocker
- 3 dl vispgrädde
- hjortron (el 1 dl hjortronsylt)
- punsch ev 1 msk el citruslikör
Gör så här
1
Välj en rostfri bunke, den leder värmen väl. Ställ bunken med äggulor och socker i en kastrull med vatten som kokat upp. Vattnet ska inte koka. Vispa med elvisp tills äggulorna fått konsistens som en vaniljsås. Ta eventuellt tempen med en digital köttermometer, den ska upp i 50 grader efter cirka 2 minuters vispning.
2
Lyft över bunken på diskbänken eller på en kall trasa och vispa krämen kall, ljus och porös. Den tjocknar vartefter den vispas kall.
3
Vispa grädden tills den är trögflytande. För hårt vispad grädde ger torr parfait. Blanda hjortron, punsch eller likör om så önskas, samt äggkrämen i grädden.
4
Frys smeten i glassmaskin, då får parfaiten fin konsistens och färre isnålar. Fyll sedan en form som rymmer 6 dl. Eller frys glassen i en avlång bakform, cirka 1 liter. Rör i formen med en slickepott efter 1 timme i frysen, annars lägger sig hjortronen i bottnen.
5
Ta parfaiten ur frysen 20 minuter före servering. Skär i skivor.