Hjortronparfait med gräddsmak

Du behöver 3 st äggulor 2 msk strösocker 3 dl vispgrädde hjortron (el 1 dl hjortronsylt) punsch ev 1 msk el citruslikör Gör så här...


4 portioner

Du behöver

  • 3 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • hjortron (el 1 dl hjortronsylt)
  • punsch ev 1 msk el citruslikör

Gör så här

1
Välj en rostfri bunke, den leder värmen väl. Ställ bunken med äggulor och socker i en kastrull med vatten som kokat upp. Vattnet ska inte koka. Vispa med elvisp tills äggulorna fått konsistens som en vaniljsås. Ta eventuellt tempen med en digital köttermometer, den ska upp i 50 grader efter cirka 2 minuters vispning.

2
Lyft över bunken på diskbänken eller på en kall trasa och vispa krämen kall, ljus och porös. Den tjocknar vartefter den vispas kall.

3
Vispa grädden tills den är trögflytande. För hårt vispad grädde ger torr parfait. Blanda hjortron, punsch eller likör om så önskas, samt äggkrämen i grädden.

4
Frys smeten i glassmaskin, då får parfaiten fin konsistens och färre isnålar. Fyll sedan en form som rymmer 6 dl. Eller frys glassen i en avlång bakform, cirka 1 liter. Rör i formen med en slickepott efter 1 timme i frysen, annars lägger sig hjortronen i bottnen.

5
Ta parfaiten ur frysen 20 minuter före servering. Skär i skivor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top