Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl rumsvarmt vatten
- 1 msk olja
- 2 tsk salt
- 2 msk sirap
- 12-15 dl tillsammans av lantvetemjöl + vetemjöl (50/50) + mjöl till utbakning
- Till pensling och garnering:
- ägg
- vallmofrön
- flingsalt
Gör så här
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap och så mycket mjöl att det blir en lättarbetad deg. Låt jäsa i 60 minuter under bakduk. Baka ut långa eller korta baquetter. Jäs dem i 10 minuter. Pensla med ägg och beströ dem med vallmofrön och flingsalt. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 15 minuter på plåt, helst i ånga (en skål med vatten till exempel) och därefter i ytterligare 15 minuter på gallret i 150 graders ugnsvärme.
Degen räcker till 2 långa eller 8 korta bröd.