Du behöver
- 75 g smält smör eller
- 1 dl vatten
- 25 g jäst
- 3 dl rågsikt
- 0.5 st ägg (till ev pensling)
- 1.5 msk grovsalt (till garnering)
Gör så här
1
Blanda fettet med vatten i rejäl kastrull, ljumma till 37 grader. Smula i jäst, rör ut den och rör i mjölet med elvispens degkrokar. Knåda degen smidig på bänk, dela i 20 delar. Trilla till fingertjocka längder om 30 cm.
2
Lägg ihop som kringlor på papprad plåt. Låt jäsa 15 min, pensla gärna med uppvispat ägg. Strö på salt. Grädda mitt i 200-gradig ugn cirka 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen, låt eftergrädda med luckan på glänt tills ugnen är kall, cirka 2 timmar.
3
Håller flera veckor i tät burk.