Salta kringlor till öl

Du behöver 75 g smält smör eller 1 dl vatten 25 g jäst 3 dl rågsikt 0.5 st ägg (till ev pensling) 1.5 msk grovsalt...


20 portioner

Du behöver

  • 75 g smält smör eller
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 dl rågsikt
  • 0.5 st ägg (till ev pensling)
  • 1.5 msk grovsalt (till garnering)

Gör så här

1
Blanda fettet med vatten i rejäl kastrull, ljumma till 37 grader. Smula i jäst, rör ut den och rör i mjölet med elvispens degkrokar. Knåda degen smidig på bänk, dela i 20 delar. Trilla till fingertjocka längder om 30 cm.

2
Lägg ihop som kringlor på papprad plåt. Låt jäsa 15 min, pensla gärna med uppvispat ägg. Strö på salt. Grädda mitt i 200-gradig ugn cirka 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen, låt eftergrädda med luckan på glänt tills ugnen är kall, cirka 2 timmar.

3
Håller flera veckor i tät burk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top