Du behöver
- 500 g lammfärs eller nötfärs
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- lite kallt vatten
- 1/2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- salt och svartpeppar
- 1 1/2 tsk finhackad röd chilipeppar
- 1 dl finhackad röd paprika
- 1/2-1 dl finhackad färsk koriander
- Morotssallad:
- 500 g morötter
- vatten och salt
- olivolja till stekning
- 2-3 msk flytande honung
- 1 citronklyfta
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad chilipeppar
Gör så här
1
Rör ihop ägg och ströbröd och blanda väl med färsen. Rör färsen smidig med lite kallt vatten. Blanda i finhackad gul lök, vitlök, chilipeppar, paprika och koriander. Krydda med salt och peppar. Lägg färsen i en skål och ställ i kylskåpet medan du gör morotssalladen.
2
Skala och dela morötterna i 6-7 cm långa bitar. Skär dem i stavar och koka nätt och jämnt mjuka i lätt saltat vatten (2 tsk salt/liter vatten). Låt rinna av.
3
Fräs morötterna hastigt i olja på het panna, droppa över honungen, rör om och pressa på lite citronsaft. Vänd morötterna så att de glaseras av honungscitronlagen. Häll upp morötterna i en skål och vänd ihop dem med paprikapulver och smulad torkad chili.
4
Forma färsen till avlånga rullar. Grilla dem på spett över glödbädd eller trä upp dem på (blötlagda) träspett och stek dem på bakplåts-papper på en plåt strax över mitten i ugnen (250 gr). Vänd rullarna ett par gånger under stekningen. De är färdiga efter ca 10 minuter, beroende på hur tjocka du har gjort dem.