Skaldjurssoppa med kräftstjärtar

Du behöver ca 1 kg kokta havskräftor vindruvskärnolja Första koket: 1 morot 3 schalottenlökar 1 blekselleristjälk 2 vitlöksklyftor 1/2 fänkål Andra koket: 1 msk koncentrerad...


6 portioner

Du behöver

  • ca 1 kg kokta havskräftor
  • vindruvskärnolja
  • Första koket:
  • 1 morot
  • 3 schalottenlökar
  • 1 blekselleristjälk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 fänkål
  • Andra koket:
  • 1 msk koncentrerad tomatpuré
  • 3 tomater
  • 10 stjälkar färsk timjan
  • persiljestjälkar
  • Tredje koket:
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 6 stötta vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 hel stjärnanis
  • Dessutom:
  • 1 1/2-2 liter fiskfond (eller hönsbuljong)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 purjolök
  • 1 msk smör
  • havssalt och nymalen vitpeppar
  • Till servering:
  • 6 skivor focacciabröd

Gör så här

1
Skala havskräftorna och spara skalen. Lägg stjärtarna för sig. Stöt skalen och fräs dem i olja i en panna med de hackade ingredienserna till Första koket. Lägg i ingredienserna till Andra koket under omrörning, fräs några minuter och häll sedan i allt under Tredje koket. Koka upp och koka kraftigt utan lock en stund. Häll på fiskfond (eller hönsbuljong) och låt stå och småkoka under lock 40-50 minuter. Ta av locket och koka utan lock 5-10 minuter. Sila buljongen.

2
Häll i grädde och strimlad purjolök, koka 5-7 minuter och vispa i smöret. Kör soppan till skum i mixer och servera med de kokta havskräftstjärtarna och rostat focacciabröd till.


Kommentar:
Bli inte förskräckt över den långa ingrediensförteckningen. Visst är det lite pyssel, men den skummigt eleganta soppan är mödan värd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top