Du behöver
- ca 1 kg kokta havskräftor
- vindruvskärnolja
- Första koket:
- 1 morot
- 3 schalottenlökar
- 1 blekselleristjälk
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 fänkål
- Andra koket:
- 1 msk koncentrerad tomatpuré
- 3 tomater
- 10 stjälkar färsk timjan
- persiljestjälkar
- Tredje koket:
- 3 dl torrt vitt vin
- 6 stötta vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 hel stjärnanis
- Dessutom:
- 1 1/2-2 liter fiskfond (eller hönsbuljong)
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 purjolök
- 1 msk smör
- havssalt och nymalen vitpeppar
- Till servering:
- 6 skivor focacciabröd
Gör så här
1
Skala havskräftorna och spara skalen. Lägg stjärtarna för sig. Stöt skalen och fräs dem i olja i en panna med de hackade ingredienserna till Första koket. Lägg i ingredienserna till Andra koket under omrörning, fräs några minuter och häll sedan i allt under Tredje koket. Koka upp och koka kraftigt utan lock en stund. Häll på fiskfond (eller hönsbuljong) och låt stå och småkoka under lock 40-50 minuter. Ta av locket och koka utan lock 5-10 minuter. Sila buljongen.
2
Häll i grädde och strimlad purjolök, koka 5-7 minuter och vispa i smöret. Kör soppan till skum i mixer och servera med de kokta havskräftstjärtarna och rostat focacciabröd till.
Bli inte förskräckt över den långa ingrediensförteckningen. Visst är det lite pyssel, men den skummigt eleganta soppan är mödan värd.