Gunnels mjukbröd från Jämtland

Du behöver 50 g margarin 1 l mjölk 1 dl ljus sirap 2.5 dl kornmjöl 1.5 dl grahamsmjöl vetemjöl ca 1 kg 2 tsk salt...


20 portioner

Du behöver

  • 50 g margarin
  • 1 l mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 2.5 dl kornmjöl
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 1 kg
  • 2 tsk salt
  • 0.33 pkt jäst

Gör så här

1
1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt sirap. Värm vätskan fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen i vätskan.

2
2. Blanda kornmjöl, grahamsmjöl samt större delen av vetemjölet och saltet i en bunke. Rör ned vätskan i mjölet och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt resten av mjölet om degen verkar vara för lös, eventuellt behövs ytterligare lite mjöl. Men degen ska vara lös.

3
3. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 2 timmar. Knåda lätt samman degen och forma 20 bullar. Kavla ut dem vartefter till degplattor, diameter 22-24 centimeter. Lyft degplattan ofta från bordet och dofta mjöl under. Nagga. Borsta bort överflödigt mjöl.

4
4. Grädda kakorna vartefter på varm plåt högst upp i ugnen i 250-275 grader. De kan också gräddas på båda sidor i stekpanna med diameter 26 centimeter.

5
5. Låt kakorna svalna halvt omlott under bakduk på galler. Frys kakorna så fort de kallnat om de ska sparas. De tinar på några minuter när de ska användas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top