Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 skiva bacon
- 6 st potatis mjölig sort
- 1 msk olja
- 500 g grönkålsblad repade, sköljda
- 2 l vatten ev
- 4 tärning hönsbuljong
- salt och vitpeppar
- 2 dl crème fraîche
- 1 tsk chilipeppar finhackad färsk
Gör så här
1
1. Skala och hacka löken, strimla baconskivorna, skala och tärna potatisarna.
2
2. Fräs lök, bacon och potatis i olja i en tjockbottnad kastrull som rymmer 5 liter, cirka 3 minuter tills de är blanka.
3
3. Lägg i kålbladen och häll på vatten. Smula ner buljongtärningarna. Koka upp och koka under lock i 15 minuter.
4
4. Mixa soppan väl i omgångar, bladen blir slätare i mixer än i matberedare (om mixer saknas, ta upp bladen med hålslev och finhacka med kniv). Smaka av med salt och peppar. Soppan kan göras färdig i förväg, snabbkylas och sedan kokas upp igen när den ska serveras.
5
5. Rör ner chilipeppar i crème fraiche. Lägg klickar i soppan när den östs upp i tallrikar.
Tips! Fryst hackad grönkål går bra att använda. Beräkna 1 paket (500 g) kål till ovanstående sats.