Du behöver
- 800 g medelstor blå kongopotatis
- vatten, salt
- 1/2 pkt bacon
- ca 6 rädisor
- 2 charonfrukter
- 1/2 dl släta persiljeblad
- Dressing:
- baconfett + rapsolja = 1 msk
- 1 tsk mild ljus vinäger
- ca 2 msk riven pepparrot
- nymalen vitpeppar
- Kokt ishavstorsk:
- 600 g filé av ishavstorsk (eller annan vitfisk)
- 2 1/2 dl fiskbuljong
- några persiljestjälkar
- 1 lagerblad
- 5 kryddpepparkorn
Gör så här
1
1. Skala potatisen och låt den sjuda mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl och svalna något. Skiva grovt.
2
2. Klipp bacontraven i strimlor och mikra på tallrik under kökspapper, högsta effekt cirka 1 1/2 minut. Skilj skivorna åt och låt baconet rinna av på assiett, spara baconfettet.
3
3. Tunnskiva rädisor, grovklyfta charonfrukt och varva i grund skål med potatisen. Strö på bacon och persiljeblad.
4
4. Blanda dressing av baconfett och rapsolja, vinäger, pepparrot och peppar, droppa över och vänd om.
5
5. Koka upp buljongen med stjälkar, blad och korn i låg vid kastrull med lock. Dela fisken i fyra lika tjocka portionsbitar, gärna med skinnet kvar. Lägg fisken i kokande vatten, sänk till svag värme och låt sjuda under lock cirka 8 minuter. När fisken just känns stum under pekfingertryck lyfts den med hålslev och serveras bums.