Kongosallad

Du behöver 800 g medelstor blå kongopotatis vatten, salt 1/2 pkt bacon ca 6 rädisor 2 charonfrukter 1/2 dl släta persiljeblad Dressing: baconfett + rapsolja...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g medelstor blå kongopotatis
  • vatten, salt
  • 1/2 pkt bacon
  • ca 6 rädisor
  • 2 charonfrukter
  • 1/2 dl släta persiljeblad
  • Dressing:
  • baconfett + rapsolja = 1 msk
  • 1 tsk mild ljus vinäger
  • ca 2 msk riven pepparrot
  • nymalen vitpeppar
  • Kokt ishavstorsk:
  • 600 g filé av ishavstorsk (eller annan vitfisk)
  • 2 1/2 dl fiskbuljong
  • några persiljestjälkar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn

Gör så här

1
1. Skala potatisen och låt den sjuda mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl och svalna något. Skiva grovt.

2
2. Klipp bacontraven i strimlor och mikra på tallrik under kökspapper, högsta effekt cirka 1 1/2 minut. Skilj skivorna åt och låt baconet rinna av på assiett, spara baconfettet.

3
3. Tunnskiva rädisor, grovklyfta charonfrukt och varva i grund skål med potatisen. Strö på bacon och persiljeblad.

4
4. Blanda dressing av baconfett och rapsolja, vinäger, pepparrot och peppar, droppa över och vänd om.

5
5. Koka upp buljongen med stjälkar, blad och korn i låg vid kastrull med lock. Dela fisken i fyra lika tjocka portionsbitar, gärna med skinnet kvar. Lägg fisken i kokande vatten, sänk till svag värme och låt sjuda under lock cirka 8 minuter. När fisken just känns stum under pekfingertryck lyfts den med hålslev och serveras bums.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top