Du behöver
- 1 paket (50 g) jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk salt
- 2 msk sojaolja
- 9 dl finmalet rågmjöl
- 4 dl grahamsmjöl
- ca 4 dl vetemjöl
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner rågmjöl, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Knåda degen med kärlek minst 5 minuter för hand. Täck över och ställ den att jäsa 50 minuter på varmt och dragfritt ställe, gärna bredvid braskaminen eller på badrumsgolv med värmeslingor.
2
Arbeta samman degen med resten av vetemjölet om så behövs. Forma två avlånga limpor och lägg dem i smorda 1 1/2-litersformar. Täck över och ställ att jäsa i 60 minuter.
3
Grädda bröden på nedre falsen i ugnen i 225 grader cirka 45 minuter. Använd över- och undervärme, ej varmluft.
4
Ta ut limporna och stjälp dem ur formarna. Låt svalna på galler.