Skidåkarlimpa

Du behöver 1 paket (50 g) jäst 6 dl ljummet vatten 2 tsk strösocker 2 tsk salt 2 msk sojaolja 9 dl finmalet rågmjöl 4...


2 portioner

Du behöver

  • 1 paket (50 g) jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sojaolja
  • 9 dl finmalet rågmjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • ca 4 dl vetemjöl

Gör så här

1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner rågmjöl, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Knåda degen med kärlek minst 5 minuter för hand. Täck över och ställ den att jäsa 50 minuter på varmt och dragfritt ställe, gärna bredvid braskaminen eller på badrumsgolv med värmeslingor.

2
Arbeta samman degen med resten av vetemjölet om så behövs. Forma två avlånga limpor och lägg dem i smorda 1 1/2-litersformar. Täck över och ställ att jäsa i 60 minuter.

3
Grädda bröden på nedre falsen i ugnen i 225 grader cirka 45 minuter. Använd över- och undervärme, ej varmluft.

4
Ta ut limporna och stjälp dem ur formarna. Låt svalna på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top