Kikärtsbullar med apelsinsås

Du behöver 2 st burkar kikärter 2 msk sweet chilisås 1 dl persilja plockad 1 tsk salt 1 dl vetemjöl 2 st ägg + 2...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st burkar kikärter
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 dl persilja plockad
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 st ägg + 2 msk vatten
  • 1.5 dl ströbröd
  • 5.5 dl matolja till fritering

Apelsinsås:

0.5 st gul lök
2 msk matolja
0.5 tsk sambal oelek
2 dl vatten
0.5 st hönsbuljongtärning
0.5 dl äppelcidervinäger
0.5 dl strösocker
2 st apelsiner
1.5 msk maizenaredning ljus
0.5 tsk salt
2 msk koriander hackad färsk
jasminris till kokning

Gör så här

1
Låt kikärterna rinna av och skölj dem. Mixa dem med sweet chilisåsen och persilja till en slät massa. Smaksätt med salt.

2
Rulla fina bullar, som lite större köttbullar. Dubbelpanera dem genom att först rulla dem i vetemjöl, sedan doppa dem i ägg som vispats upp med lite vatten och sedan avslutningsvis rulla dem i ströbröd.

3
Apelsinsås: Hacka löken fint och fräs den hastigt i matoljan i en kastrull tillsammans med sambal oelek. Tillsätt vatten, buljongtärning, vinäger, socker, det rivna skalet och saften av den ena apelsinen. Koka såsen i 3-4 minuter och red av med maizenaredningen. Skär ut fina klyftor av den andra apelsinen, dela dem och lägg dem i såsen. Smaka av med salt, rör i koriandern.

4
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Prova med en bit vitt bröd. Om den blir gyllenbrun på en halv minut är temperaturen bra. Fritera några bollar i taget tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper.

5
Servera dem tillsammans med apelsinsåsen och nykokt jasminris.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top