Chokladpekantårta

Du behöver Kaka: 125 g pekannötter orostade, osaltade 200 g choklad mörk ren 150 g smör i bitar 4 st ägg 1.25 dl strösocker 1...


8 portioner

Du behöver

Kaka:

125 g pekannötter orostade, osaltade
200 g choklad mörk ren
150 g smör i bitar
4 st ägg
1.25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel malen

Glasyr:

100 g mörk blockchoklad
50 g smör osaltat i bitar
2 msk honung
2 krm kanel malen

Pynt:

8 st pekannötter

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Fodra sedan formens botten med smörpapper, smörj det också ovanpå.

2
Mal nötkärnorna i kvarn på gammaldags vis, mixade duger inte.

3
Bryt chokladen i bitar, smält den med smöret i mikro på cirka 600 W effekt ungefär 1 minut, kanske något mera.

4
Elvispa ägg, socker, vaniljsocker och kanel pösigt. Rör i det smälta, svalnade chokladsmöret och de malda nötterna. Fördela smeten i formen och grädda kakan 25-30 minuter i ugnens nedre del, tills kakans kant stelnat men mitten fortfarande känns något mjuk. Låt kakan svalna och lossa den från formen.

5
Bryt choklad till glasyren i bitar och mikra på cirka 600 W effekt tillsammans med smör, honung och kanel i en skål, 30-60 sekunder. Bred glasyren över kakans ovansida och kant, pynta fint med (halverade) nötkärnor. Låt stå svalt över natt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top