Du behöver
- 200 g skalade räkor
- 100 fetaost i tärningar
- 5 stora basilikablad, finstrimlade
- 1/2 rödlök, hackad
- 1 1/2 msk jungfru(oliv)olja
- 1 tsk pressad citronsaft
- 1 tsk fransk senap
- 4 portionschiabattabröd med oliver
- smör eller margarin
- 2 tomater i skivor
- blandade salladsblad
Gör så här
1
Blanda räkorna med fetaosttärningar, basilika och rödlök. Rör samman olja, citronsaft och senap och häll över. Vänd samman ingredienserna.
2
Klyv bröden längsmed. Bred smör eller margarin sparsamt på halvorna. Lägg tomatskivor på underdelarna. Fördela räkblandningen över och garnera med salladsblad. Täck med överdelarna.
Väljer du färdigmarinerade fetaosttärningar kan basilika, lök och dressing uteslutas. 1 burk om 300 g (150 g osttärningar) räcker till 4-6 mackor.
Räkna rätt med räkor
1. 100 g skalade färska räkor motsvarar ca 250 g räkor med skal.
2. 2 dl skalade frysta räkor väger ungefär 100 gram.
3. Beräkna cirka 50 g skalade räkor per person till smörgåsar, sallader, sås och stuvningar.
4. Beräkna 250-500 g räkor med skal till räkpartaj naturell när det endast serveras bröd och majonnäs(sås) till.