Du behöver
- 1 kg jämnstor, inte för stor potatis
- 1 gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- olivolja
- grovt salt
- 1-2 kvistar rosmarin
- 600 g rensad rökt makrill
- 1/2 huvud spetskål (sommarkål) eller 1 stor klyfta vitkål
- 1 tsk finhackad färsk chilipeppar
- 1/2 citron
- Örtolja:
- en näve kruspersilja (utan stjälkar)
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1-1 1/2 dl olja
- lite grovt salt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Halvera dem. Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar. Blanda löken med potatisarna i ett smort ugnsfast fat. Droppa över olivolja och strö över grovt salt. Dra av rosmarin från stjälkarna och hacka den grovt. Blanda rosmarin med potatis och lök i formen. Ugnsbaka potatisen 35-40 minuter mitt i ugnen tills den är mjuk.
2
Dela makrillfiléerna i ganska stora munsbitar. Skär loss den grova stocken mitt i vitkålen och strimla eller hacka kålen. Blanda kålen med finhackad chilipeppar, citronsaft och grovt salt. Lägg upp på fat och blanda försiktigt med makrillen.
3
Blanda ingredienserna till örtoljan och kör i mixer – späd eventuellt med lite mer olja. Droppa örtoljan över salladen och servera.