Baguetter

Du behöver 6 dl kallt vatten 0.5 pkt jäst (ca 25 g) 2 tsk salt 2 msk olja (utan smak) vetemjöl ca 1,1 liter 2...


3 portioner

Du behöver

  • 6 dl kallt vatten
  • 0.5 pkt jäst (ca 25 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja (utan smak)
  • vetemjöl ca 1,1 liter
  • 2 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl till utbakning

Gör så här

1
Strö saltet över jästen och lös den i lite av det kalla vattnet. Häll på resten av vattnet. Det vanligaste felet när man misslyckas med ett brödbak är säkert att degvätskan är för varm. Men den risken finns ju inte här, eftersom man jobbar med kallt vatten.

2
Tillsätt oljan. Häll i vetemjölet tillsammans med grahamsmjölet och rör om. Arbeta degen länge med en handmixer med degkrokar eller i assistenten. Jag brukar sätta en timer på åtta minuter, mest för att ha en gräns för mödan. Knådar du degen för hand, gör det så länge du orkar och tänk medan du kämpar att du kan skippa att göra armhävningar på gympan.

3
Täck över bunken med plast och sätt ner den i en kall källare eller in i kylen. Den som vill ha färskt bröd på morgonen sätter degen på kvällen och bakar ut den på morgonen. Men degen kan också mogna över dagen när du gör annat. På ett mjölat bakbord (eller i bunken) jäser degen på ett par timmar.

4
När degen har jäst stjälper du upp den på ett mjölat bakbord. Arbeta inte degen en andra gång, skär den bara med vass kniv i tre delar. Snurra varje del till en smal längd i rikligt med mjöl och lägg längderna i bredd på papprad bakplåt. Genom att inte trycka ihop degen och arbeta den en andra gång bevaras de stora luftbubblorna i brödet. (Om man arbetar bröddeg en andra gång fördelas luftbubblorna från första jäsningen till många små, och det är bra för andra typer av bröd.)

5
Längderna jäses i cirka 20 minuter. Värm under tiden ugnen till cirka 275 grader.

6
Bröden bakas i den heta ugnen i cirka 15 minuter. Då sätts ugnen på 175 grader och bröden bakas i ytterligare 10 minuter. Spraya vatten rakt in i ugnen med en sprayflaska några gånger under gräddningen. Då bildas ånga och du får bröd med skorpa.

7
Låt bröden kallna på galler utan bakduk, för att bevara skorpan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top