Du behöver
- 3 dl rågmjöl
- 3 dl havregryn
- 8 dl vatten
- 50 g jäst
- 0.5 dl brödsirap eller ljus sirap
- 2 tsk salt
- 2 msk olja vegetabilisk
- 10 dl vetemjöl
- mjöl till utbakning
Gör så här
1
Blanda rågmjöl och havregryn i en stor bunke. Koka upp vattnet och häll det skållhett över mjöl- och grynblandningen.
2
Blanda jästen med sirapen och saltet i en liten skål. Efter någon timme har mjölblandningen svalnat till fingervärme. Kolla genom att sticka ner just ett finger i degen, så att det inte bara är ytan som är sval. Blanda i jästblandningen och tillsätt oljan.
3
Häll i vetemjölet och arbeta degen i cirka 5 minuter, gärna med degkrokar eller i assistent. Låt jäsa i övertäckt bunke i cirka 50 minuter.
4
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den en andra gång. Det gör ingenting om degen inte blir helt kladdfri. Jobbar man in för mycket mjöl i degen blir brödet kompakt och tråkigt. Dela degen i fyra delar. Platta dem till runda kakor och ta hål i mitten. Jag använder en äggkopp. Det blir fyra rejäla kakor. Låt bröden jäsa på papprade eller smorda plåtar i minst 20 minuter.
5
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda plåtarna mitt i ugnen var för sig i 20 minuter. Låt hålkakorna svalna under bakdukar.
I det här receptet skållas rågmjölet och havregrynen med kokhett vatten. Det kan verka lite pyssligt, men belöningen blir ett saftigt bröd som håller sig färskt länge. Havregrynen gör dessutom brödet extra luftigt.