Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl vatten fingervarmt
- 5 dl vetemjöl (300 g)
- salt
- 150 g smör mjukt
- 0.5 dl socker
- 5 st ägg
- 1 l vetemjöl (600 g)
Gör så här
1
Rör ut jästen i vattnet. Blanda i mjölet till en smidig deg.
2
Arbeta den länge, gärna i 20 minuter i hushållsassistent
3
eller matberedare. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
4
Tillsätt sedan smör, socker, ägg och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa ännu en gång, 40 minuter under duk. Fördela i formar av önskad storlek, portion eller limpor, men brödet måste gräddas i en form. Den flyter gärna ut om du gräddar den direkt på plåten.
5
Jäs en sista gång, 20-30 minuter, så det blir spänning i brödet. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 175 grader i 7-10 minuter för portionsbröd och cirka 35 minuter för limpor.