Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl vatten
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 2 tsk honung
- 2 tsk salt
- 1 st ägg
- 0.5 msk sellerifrön eller fänkålsfrön
- 12.5 dl vetemjöl
- 200 g gratängost (alt Taleggio)
Gör så här
1
Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en bunke. Tillsätt allt utom 1/2 dl av mjölet och osten. Arbeta samman till en smidig deg som ska vila övertäckt i kylskåpet minst en timme.
2
Kavla ut degen tunt, cirka 1/2 cm, till en 30 x 40 cm degplatta. Skär ut långa bröd, cirka 2 cm breda. (Dela dem mitt över om så önskas och få ut cirka 40 bröd.) Lägg dem tätt på smord eller papprad plåt och jäs 30 minuter. Pensla försiktigt med vatten och strö på osten. Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Bröden är mjuka inuti som nygräddade, men blir knapriga när de torkat.
I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.