Du behöver
- 1 dl veteströbröd fint osötat
- 3 dl vatten
- 1.5 tsk salt
- 1 tsk rosépeppar finstött
- 1 st ägg
- 800 g älgfärs
- 3 msk smör
Gör så här
1
Häll ströbröd i rymlig bunke, slå på vatten och låt blandningen stå och dra minst 10 minuter för att bullarna inte ska domineras av brödsmak. Under tiden kan salt och peppar tillsättas.
2
Blanda sedan i ägget och färsen, lite i taget. Rör färsen smidig och jämn, men sluta innan den blir seg och trådig.
3
Trilla enkronestora köttbullar, lättast med blöta händer, och lägg dem tätt i välsmord långpanna.
4
Ställ på galler på nedersta falsen i 225-gradig ugn. Låt steka 8 minuter. Öppna ugnen, dra ut pannan och vänd bullarna. Låt steka 5 minuter. Ta ut och skaka om köttbullarna, låt dem så eftersteka 5 minuter till. Förvara i kyl eller frys till serveringsdagen.
TIPS: Älgköttet kan givetvis ersättas med annat viltslag, eller nötkött. Passar bra med Katrinplommonsalsa.