Du behöver
- 1 st kavring mörk skånsk, kvadratisk skivyta
- ugnsfolie
- 10 st gelatinblad
- 800 g rödbetor avrunna inlagda
- 5 st burkar matjessill
- 1 dl kapris
- 4 dl rödbetsspad
- 2 dl minifraiche
- 20 st vaktelägg eller små hönsägg
- 1 st rödlök
- 1 st gräslök knippa grov
- 2 dl minifraiche
Gör så här
1
Börja dagen före servering.
2
Välj en lite smidig, osmulig kavringssort med kvadratiskt snitt. Skiva halvcentimetertunt med vass kniv och lägg 10 skivor tätt på ett stort ark ugnsfolie på bricka.
3
Lägg gelatinet i blöt. Fintärna rödbetorna och den avrunna sillen, blanda med kapris. Ljumma rödbetsspadet och låt gelatinet smälta i det, under omrörning. Låt svalna och rör ner cr?me fraiche innan sillblandningen försiktigt vänds i. Låt stelna i kylen.
4
Fördela fyllningen på kavringen och vik upp foliekanterna som stödjande vägg runt om. Lägg på det övre lagret kavring, skiva över skiva, och låt stelna väl övertäckt i kylen över natten.
5
Hårdkoka äggen, vakteläggen tar cirka 6 minuter, små hönsägg 7-8 minuter sedan de lagts i kallt vatten och kokat upp. Kan vänta i kyl över natten.
6
Finhacka löken, klipp det mesta av gräslöken i korta bitar. Blanda löksorterna med cr?me fraiche, smaka av med salt och vitpeppar. Ansa kavringsfyllningen runt om. Bred cré?me fraiche-blandningen på övre kavringslagret och skär varje dubbelmacka försiktigt i fyra snibbar med mycket vass kniv. Torka av knivbladen efter varje snitt. Strö på resterande gräslök och garnera med skalade ägg i halvor eller klyftor.