Du behöver
- 150 g sötmandel grovt hackad
- apelsin rivet skal av 1
- 100 g smör eller margarin
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 3 1/2 dl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Hacka mandeln grovt för hand eller i beredare.
3
Riv skalet av apelsinen.
4
Rör matfettet mjukt tillsammans med socker och vaniljsocker i en skål tills blandningen är smidig, tillsätt ägget och rör om.
5
Vänd ner mandel och apelsinskal.
6
Blanda samman mjöl med bakpulver och vänd ner detta i smeten. Arbeta samman till en smidig deg, prova om det behövs lite mer mjöl.
7
Dela degen i fyra lika stora delar som du rullar ut till smala längder, lika långa som plåten.
8
Placera längderna på papprade plåtar, platta till längderna lätt med handflatan.
9
Grädda i ugnens mitt i cirka 15 minuter, låt svalna på plåten.
10
Skär längderna i snedställda bitar. Vänd så att snittytorna kommer uppåt, sätt in i ugnen igen och rosta skorporna lätt på båda sidor.
11
Sänk värmen till 50 grader och torka skorporna i cirka 45 minuter med ugnsluckan på glänt.
Bulla upp i bersån i sommar!