Sommarbullar

Du behöver 50 g jäst 75 g smör eller margarin 2 dl kaffegrädde 2 dl mjölk 1 st ägg 4 msk strösocker 11.5 dl vetemjöl...


26 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl kaffegrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 4 msk strösocker
  • 11.5 dl vetemjöl

Pensling

0.5 dl matfett smält
pärlsocker

Fyllning

50 g smör eller margarin
1 dl strösocker
äpplen ev 1-2 st
2 tsk kanel

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke.

2
Smält matfettet i en kastrull och häll över grädden och mjölken. Ljumma till cirka 37 grader.

3
Häll det ljumma degspadet över jästen, lös upp jästen.

4
Tillsätt ägg, socker samt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen.

5
Arbeta degen smidig och fin, låt den jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 40 minuter.

6
Gör fyllningen genom att röra matfett och socker mjukt och smidigt. Om du vill ha äpplen i fyllningen, skala och tärna dem fint. Blanda ner kanel (och äppelbitar) i fyllningen.

7
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen tills den släpper bakbordet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta som är cirka 25 x 40 centimeter. Bred ut fyllningen och rulla samman som en rulltårta från långsidan. Skär i 3 centimeter tjocka bitar. Placera bitarna i formar och låt jäsa övertäckta på dragfri plats i cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

8
Pensla med smält matfett, strö över pärlsocker och grädda i cirka 5-6 minuter.


Kommentar:
Bulla upp i bersån i sommar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top