Surströmmingstallrik

Du behöver 1 st surströmming halvburk 1 kg mandelpotatis eller blåpotatis 0.5 st purjolök 4 st tomater fasta röda 2 dl gräddfil 4 st dillvippor...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st surströmming halvburk
  • 1 kg mandelpotatis eller blåpotatis
  • 0.5 st purjolök
  • 4 st tomater fasta röda
  • 2 dl gräddfil
  • 4 st dillvippor rejäla
  • svartpeppar
  • 6 bitar tunnbröd
  • svartpeppar

Gör så här

1
Sätt på köksfläkten och ställ strömmingsburken i vasken. Öppna den och krana i vatten. Ta upp strömmingarna och rensa dem på skärbräda. Halvera varje fisk längs ryggbenet, peta eventuellt bort skinnet. Ta vara på romsäckarna.

2
Koka potatisen. Mandelpotatis sköljs och kokas med skal. Vakta noga, det blir bara smulor av överkokt mandelpotatis. Blå Kongo-potatis däremot, behöver skalas dubbelt, så den fina färgen träder fram.

3
Snitta purjon, skölj den under rinnande kallvatten, skaka av och strimla.

4
Klyfta tomaterna, skeda bort kärnorna, skär eventuellt bort skalet med liten filékniv. Tärna tomatköttet.

5
Fördela fiskfiléer, rom, purjo, tomat, potatis och gräddfil på varje tallrik, garnera med dill och vrid peppar över alltsammans. Servera tunnbröd till och mjölk eller lättöl.

6
En glassportion med melon svalkar skönt efteråt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top