Du behöver
- 1 st surströmming halvburk
- 1 kg mandelpotatis eller blåpotatis
- 0.5 st purjolök
- 4 st tomater fasta röda
- 2 dl gräddfil
- 4 st dillvippor rejäla
- svartpeppar
- 6 bitar tunnbröd
- svartpeppar
Gör så här
1
Sätt på köksfläkten och ställ strömmingsburken i vasken. Öppna den och krana i vatten. Ta upp strömmingarna och rensa dem på skärbräda. Halvera varje fisk längs ryggbenet, peta eventuellt bort skinnet. Ta vara på romsäckarna.
2
Koka potatisen. Mandelpotatis sköljs och kokas med skal. Vakta noga, det blir bara smulor av överkokt mandelpotatis. Blå Kongo-potatis däremot, behöver skalas dubbelt, så den fina färgen träder fram.
3
Snitta purjon, skölj den under rinnande kallvatten, skaka av och strimla.
4
Klyfta tomaterna, skeda bort kärnorna, skär eventuellt bort skalet med liten filékniv. Tärna tomatköttet.
5
Fördela fiskfiléer, rom, purjo, tomat, potatis och gräddfil på varje tallrik, garnera med dill och vrid peppar över alltsammans. Servera tunnbröd till och mjölk eller lättöl.
6
En glassportion med melon svalkar skönt efteråt.