Köttpiroger

Du behöver mjöl till utbakning 200 g smör rumstempererat 1 tsk paprikapulver 1 tsk salt 2.5 dl vatten ljummet Fyllning: gul lök (125 g) finhackad...


30 portioner

Du behöver

  • mjöl till utbakning
  • 200 g smör rumstempererat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2.5 dl vatten ljummet

Fyllning:

gul lök (125 g) finhackad
1 st röd paprika tärnad
250 g köttfärs
olja
2 st grönsaksbuljongtärningar
chilipeppar (beroende på hur het man vill ha färsen)
2 dl vatten
0.5 dl russin
0.5 msk paprikapulver
2 st salladslökar strimlade eller ta klippt gräslök
0.5 tsk oregano
0.5 tsk spiskummin
maizenaredning ljus eller mörk
0.5 tsk strösocker
salt

Tillbehör:

oliver halverade, beräkna 1 1
1.5 st ägg hackade
1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Arbeta ihop en smidig deg av mjöl, smör, paprikapulver, salt och vatten. Låt vila ca 30 minuter under bakduk.

2
Fräs lök, paprika och färs i olja. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt chilipepparn. Tillsätt vatten och rör ner russinen. Låt koka ett par minuter till en saftig fyllning. Rör ner paprikapulver, salladslök, oregano och kummin. Låt koka en minut. Red av med maizenaredningen genom att strö den direkt i färsröran. Smaka av med socker och salt. Eventuellt också med mera kryddor.

3
Kavla ut degen till en 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar på cirka 8 cm i diameter eller större. Fördela fyllning plus oliv och ägg på varje rundel. Vik till halvmåne och tryck till kanterna.

4
Placera pirogerna på bakplåtspapper på plåt. Pensla med ägg. Grädda små piroger i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter. Stora piroger behöver 200 graders värme och ca 15 minuters gräddningstid. Färgen ska vara guldgul och pirogerna ska vara genomgräddade.


Kommentar:
Passar till knytkalaset eller på buffébordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top