Potatispaj

Du behöver 3 dl vetemjöl (180 g) 125 g smör eller 75 g margarin 2 msk kallt vatten Fyllning: 850 g potatis (ca 700 kokta,...


4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 125 g smör eller 75 g margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

850 g potatis (ca 700 kokta, skalade)
1 dl purjolök finsnittad
0.5 tsk salt
1 pkt spenat (375 g), stuvad + 1/2 dl mjölk
1 st fetaost (300 g), marinerad

Gör så här

1
Smula samman mjöl och matfett i matberedaren till en grynig massa. Använd momentknappen så att maskinen inte arbetar för länge.

2
Tillsätt vattnet genom matarröret och klicka på momentknappen tills degen går ihop till en klimp. Ta upp degen och arbeta lätt ihop den för hand på bänken. Tryck ut hälften av degen i pajformens (26 cm i diameter) botten. Trilla resten av degen till en längd som läggs utmed pajformens kant. Tryck ut degen mot formkanten.

3
Pricka degbottnen så att den inte blåser upp sig. Sätt formen i kylen minst 30 minuter eller minst 10 minuter i frysen så att degen får vila och stadga sig. Grädda pajskalet mitt i ugnen i

4
225 grader 15 minuter.

5
Fyllningen: Koka och skala potatisarna sedan de svalnat, eller använd överbliven kokt potatis. Pressa potatisarna direkt ner i förgräddat pajskal. Strö på salt och fördela potatisen jämnt med en gaffel.

6
Värm spenatstuvningen och rör ner 1/2 dl mjölk. Skeda stuvningen över potatisen. Sila marinaden av osttärningarna och fördela dem över pajytan. Tryck ner dem lätt i potatisen med gaffeln.

7
Grädda pajen på nedre falsen i 200 grader 25-30 minuter tills den gräddade ytan får dekorativa bruna prickar.

8
Pajen kan serveras nygräddad, sval eller helt kall. Antingen som ensamrätt med grovt bröd och sallad till, eller som tillbehör till kallskuret, eller som bufférätt. Lämpar sig inte att frysa, men skalet kan frysas och fyllas några timmar innan pajen gräddas före servering.


Kommentar:
Potatispajen är långt magrare än en vanlig paj med gräddig
äggstanning. Den passar lika bra som ensamrätt som att serveras med kallskuret kött. Tunnskuren kassler lagd direkt ovanpå den nygräddade pajen ljummas perfekt på eftervärmen när gästerna sitter redo vid bordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top