Du behöver
- 1 st purjolök späd
- 2 st potatis medelstora
- 175 g brytbönor
- 2 st vitlöksklyftor
- 1.5 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 2.5 msk hummerfond
- 1 msk tomatpuré
- laxfilé ca 300 g färsk
- 1.5 msk hackad dill
- 1 krm pepparmix
- salt ev
- 1 st burk musslor (250 g) i vatten
Att servera till
citronklyftor
örter crème fraiche franska
bröd
Gör så här
1
Ansa, skölj och strimla purjon. Skala och skär potatisen i tunna klyftor. Snoppa färska brytbönor och skär dem i bitar eller använd frysta. Skala och finhacka vitlöken.
2
Fräs alltsammans några minuter i olja i en kastrull.
3
Späd med vatten. Tillsätt hummerfond och tomatpuré. Låt koka tills potatisen är nästan mjuk, cirka 5 minuter.
4
Ta bort skinnet och ev ben på laxen. Skär fisken i rejäla kuber och lägg ner dem i soppan.
5
Smaksätt med dill, peppar och ev salt.
6
Sjud tills fisken är klar, 3-4 minuter.
7
Lägg i musslorna med sitt spad och låt dem bli varma.
8
Bjud soppan med citronklyftor och en klick crème fraiche med franska örter. Servera med bröd. Välj glutenfritt bröd vid celiaki.