Du behöver
- potatis Ca 1 kg
- salt och peppar
- 1 st lagerblad smulat
- 1 msk oregano torkad
- 2 tsk paprikapulver
- 1 st citron
- 0.5 dl olivolja
- köttbullar
- 450 g lammfärs (eller blandfärs)
- 0.5 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st ägg litet
- ströbröd ca 4 msk
- 0.5 dl mjölk
- 1 msk mynta (eller färsk hackad mynta)
- salt och peppar
Att servera till:
0.5 st citron
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175-200 grader.
2
Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg potatisen i en smord ugnsfast form. Strö över salt, peppar, smulat lagerblad, oregano och paprikapulver. Droppa på citronsaft och olivolja och vänd ihop potatis och kryddor väl.
3
Sätt in formen mitt i ugnen 20-25 minuter innan köttbullarna läggs på. Rör om i potatisen ett par gånger.
4
Köttbullarna: finhacka lök och vitlök. Blanda ägg, ströbröd och mjölk. Blanda med löken och färsen och rör i kryddor. Forma ganska stora bullar av färsen.
5
Lägg köttbullarna bland potatisen, sätt ner långpannan strax under mitten i ugnen och stek ytterligare cirka 15-20 minuter tills köttbullarna är genomstekta. Pressa över citronsaft och servera.