Grekiska köttbullar på potatisbädd

Du behöver potatis Ca 1 kg salt och peppar 1 st lagerblad smulat 1 msk oregano torkad 2 tsk paprikapulver 1 st citron 0.5 dl...


4 portioner

Du behöver

  • potatis Ca 1 kg
  • salt och peppar
  • 1 st lagerblad smulat
  • 1 msk oregano torkad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 st citron
  • 0.5 dl olivolja
  • köttbullar
  • 450 g lammfärs (eller blandfärs)
  • 0.5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st ägg litet
  • ströbröd ca 4 msk
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 msk mynta (eller färsk hackad mynta)
  • salt och peppar

Att servera till:

0.5 st citron

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175-200 grader.

2
Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg potatisen i en smord ugnsfast form. Strö över salt, peppar, smulat lagerblad, oregano och paprikapulver. Droppa på citronsaft och olivolja och vänd ihop potatis och kryddor väl.

3
Sätt in formen mitt i ugnen 20-25 minuter innan köttbullarna läggs på. Rör om i potatisen ett par gånger.

4
Köttbullarna: finhacka lök och vitlök. Blanda ägg, ströbröd och mjölk. Blanda med löken och färsen och rör i kryddor. Forma ganska stora bullar av färsen.

5
Lägg köttbullarna bland potatisen, sätt ner långpannan strax under mitten i ugnen och stek ytterligare cirka 15-20 minuter tills köttbullarna är genomstekta. Pressa över citronsaft och servera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top