Bullebröd kryddat med lök och ost

Du behöver 1 1/2 dl mjölk 25 g smör eller margarin 15 g jäst 1/2 tsk salt 1/2 dl riven rotselleri 1 finhackad schalottenlök 1...


1 portion

Du behöver

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g smör eller margarin
  • 15 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl riven rotselleri
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 tsk (Coleman’s) senapspulver
  • 2 dl riven cheddarost
  • ca 4 dl (ca 250 g) vetemjöl
  • ägg till pensling

Gör så här

1
Ljumma mjölken tillsammans med smöret (cirka 45 sekunder i mikron) i en bunke. Lös jästen i vätskan. Tillsätt salt, selleri, lök, pannfräst till gyllene färg, senapspulver och ost.

2
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Täck med bakduk och jäs degen i en timme.

3
Knåda samman degen och dela den i två bitar, en om två tredjedelar, den andra om en tredjedel. Trilla en stor och en liten bulle. Lägg den lilla ovanpå den stora och tryck ner pekfingret rakt igenom från toppen till botten så att bullarna fästes vid varandra. Lägg bullen på en plåt med bakpapper och jäs under bakduk cirka 30 minuter.

4
Pensla med hopvispat ägg och grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader, cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.

5
Bullen lämpar sig inte att frysas. Den smakar bäst nybakad.


Kommentar:
Degen kan även bakas ut på samma sätt till 6-8 portionsbullar, var och en med en liten bulle på toppen. Dessa gräddas mitt i ugnen, 225 grader i 10-12 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top