Kikärtsplättar med myntasallad

Du behöver 2 st burk kikärter ätfärdiga 0.5 tsk salt 1 tsk anisfrön nystötta 2 tsk rosépeppar nystött 1 st äggula 3 st mandariner eller...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st burk kikärter ätfärdiga
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk anisfrön nystötta
  • 2 tsk rosépeppar nystött
  • 1 st äggula
  • 3 st mandariner eller liknande
  • 1 msk vitlöksolja
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 kruka mynta

Gör så här

1
Mixa avrunna kikärter med salt, anis, peppar och äggula (kan uteslutas, men smeten blir skörare i stekpannan). Eventuellt kan lite vatten eller ärtspad tillsättas för att mixningen ska fungera, men bara ett par matskedar.

2
Skala mandarinerna noga, klyfta och grovhacka dem. Om du inte har färdig vitlöksolja i flaska kan en skivad vitlök få dra ett par timmar i 1 msk väldoftande olivolja.

3
Så här långt kan man förbereda.

4
Strax före servering hettas stekoljan upp på dryg medelvärme. Klicka i halva smeten, fördelat i fyra plättliknande klickar. Låt få fin stekyta innan de vänds och steks på andra sidan. Salta och vitpeppra under stekningen. Gör likadant med resten av smeten och lägg genast upp på assietter.

5
Repa mynta över, strö på mandariner och droppa vitlöksolja på salladen. Servera bums. Ställ också fram lite grovt salt, blandat med lätt stött rosépeppar, att förse sig av vid bordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top