Du behöver
- 5 dl filmjölk
- 1 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- 1 msk anis
- 1 msk fänkål
- 1 msk rivet apelsinskal
- 1 msk riven ingefära
- 2 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser, finhackade
- 1 dl katrinplommon, finhackade
- 2 dl fikon, finhackade
- 1 dl hackade rostade hasselnötter
- 500 g rågsikt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
Gör så här
1
Rör ihop fil, sirap, salt, anis, fän-kål, apelsinskal, ingefära, frukt och nötter.
2
Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver. Arbeta in mjölblandningen.
3
Fördela degen i väl smorda och bröade cirka 1 liter avlånga formar.
4
Grädda först bröden på nedre falsen i 100 grader i 55 minuter.
5
Höj därefter värmen till 175 grader och grädda vidare i ytterligare 45 minuter.
6
Stäng av ugnen och låt bröden stå på eftervärme i 20 minuter. Låt kallna under bakduk på galler.
Passar till:
ost, getmesost, glögg, kaffe, julskinka, risgröt.