Du behöver
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 tsk (fling)salt
- 1 dl (33 g) vetekli
- 3 dl (195 g) durumvetemjöl
- ca 7 dl (420 g) vetemjöl special
Gör så här
1
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, vetekli och durumvetemjöl. Arbeta i nästan allt vetemjöl special till en smidig deg. Täck degbunken med plast och bakduk. Ställ degen att jäsa i rumstemperatur minst 2 timmar.
2
Stjälp degen på mjölat bakbord. Knåda mycket lätt ihop degen. Kavla ut den till en degplatta direkt på bak-plåtspapper, cirka 28 x 35 centimeter. Lägg en väl urvriden kökshandduk under ifall papperet glider i väg. Sporra rutor 7 x 7 centimeter med baksporre eller snitta med kniv. Dra papperet med degen över på en plåt. Jäs under bakduk 30-45 minuter.
3
Pensla ytan med ljummet vatten och dofta vetemjöl över. Grädda rutorna mitt i ugnen i 250 grader cirka 12 minuter. Låt svalna utan bakduk på galler. Bröden kan frysas.