Du behöver
- 4 dl mellangrädde, 27%
- 1 vaniljstång
- 4 äggulor
- 3 msk strösocker
- 4 skalade kiwi
- 8 jordgubbar
- 2 skalade bananer
- 1 msk strösocker
- 8 ark filodeg 20 x 25 cm
- 2 äggulor + 1 msk vatten till pensling
Gör så här
1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltsammans i en kastrull. Häll på grädden, koka upp och dra åt sidan.
2
Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt äggvispet till den varma grädden under kraftig vispning. Ställ kastrullen på en varm platta och rör hela tiden i botten med en träsked. När såsen börjar tjockna är den klar. Låt den svalna.
3
Skär frukten och jordgubbarna i småbitar. Lägg i en skål och strö över socker. Blanda.
4
Sätt ugnen på 250 grader. Rulla in frukten i filodegsark. Limma ihop
5
genom att pensla med äggula blandad med vatten. Lägg dem på en papprad plåt. Pensla rullarna med äggula på ovansidan och grädda dem i cirka 12 minuter mitt i ugnen tills de blir frasiga. Servera med den avsvalnade eller kalla vaniljsåsen.