Du behöver
- 5 blad gelatin
- 3 dl vatten + 1 msk kalvfond eller ljus buljong
- 1 dl vitt vin
- 4 1/2 dl smått tärnad gurka (ca 2 gurkor)
- Garnering:
- 100 g löjrom eller ishavsrom
- 50 g svart stenbitsrom
- 1 ask/påse blandade salladsblad
- Sås:
- 1 påse hollandaisesås
- vatten
- 50 g smör
- ca 1 msk hackad kapris
Gör så här
1
Blötlägg gelatinet enligt anvisning på förpackningen. Blanda vatten, fond (eller ljus buljong av tärning) och vitt vin. Värm upp. Lägg i gelatinbladen och rör tills de löst sig. Låt svalna.
2
Skala och kärna ur gurkorna. Skär dem i pyttesmå tärningar. Fördela dem i sex små formar eller mockakoppar som rymmer en deciliter. Häll över vätskan och lyft på gurkorna med en gaffel så att vätskan fördelar sig jämnt i formarna. Kyl minst ett par timmar tills gelén stelnat.
3
4
Sås:
5
Gör såsen enligt recept på påsen. Låt svalna och smaka av med hackad, nästan mosad, kapris. Önskas mer smak kan kaprislag droppas i.
6
Uppläggning Doppa formarna i hett vatten och stjälp en aladåb på varje tallrik. Garnera varje aladåb med en tesked löjrom och några svarta romkorn ovanpå. Fördela salladsblad på tallrikarna. Klicka på sås.
Knep för stel aladåb:
Räkna ett gelatinblad extra om en aladåb innehåller vattniga ingredienser. Detsamma gäller om aladåben kommer att att stå uppstjälpt på buffé i ett varmt rum.
Kyl gelén tills den börjar bli simmig innan den hälls över ingredienserna. Då stelnar aladåben snabbare.
Kylskåpskalla ingredienser i aladåben gör att gelén stelnar fort.
Aladåber görs bäst en eller flera dagar före servering.
Frys inte aladåber, de blir grumliga och vattniga.
Tips att stjälpa:
Doppa aladåbformen i hett vatten. Metallformar leder värmen bra och behöver bara ett ögonblick. Porslinskoppar kan doppas i hetare vatten och behöver hållas nere längre. Aladåben ska bara lossas, inte börja smälta.
Lossa med en knivspets runt om kanten. Stick ner en smal kniv till botten av formen. Det behövs luft om aladåben sugs fast av vakuum.
Fukta fatet som aladåben ska stjälpas på. På en fuktad yta kan aladåben skjutas i rätt position om den stjälps snett.