Persiskt bröd med sesam- eller solrosfrön

Du behöver 3 dl vetekross 3.5 dl vatten 50 g jäst 1 l mjölk 1 dl olivolja 1.5 msk salt 2 msk ljus sirap 1...


35 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetekross
  • 3.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 l mjölk
  • 1 dl olivolja
  • 1.5 msk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 st ägg
  • 2 kg vetemjöl

Till pensling

0.5 dl yoghurt eller filmjölk, utspädd i 1/2 dl vatten
1 dl sesamfrön eller solrosfrön

Gör så här

1
Koka upp vetekross och vatten. Låt svalna. Finfördela jästen i en stor bunke.

2
Värm mjölken till 37 grader. Blanda med olja, salt och sirap. Häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.

3
Tillsätt ägget och det mesta av vetemjölet (spar två deciliter till utbakning) och vetekrossen. Arbeta till en smidig deg.

4
Låt degen jäsa en timme under duk. Sätt under tiden ugnen på 275 grader.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 35 delar. Platta till dem med handflatan till små tekakor. Pensla med yoghurtvatten. Strö på rikligt med sesamfrön eller solrosfrön och klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med gaffel.

6
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills bröden har fin brun färg. Låt svalna på galler under en duk.


Kommentar:
Tips!
Du kan även dela jästa degen till sex bitar och kavla ut varje del till en oval och avlång brödkaka som ryms på en plåt (den ska nästan täcka plåten).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top